Pressmeddelande:

Svenskt företag först i Skandinavien att bli Fair Trade-garanterade.

 

Det Göteborgsbaserade företaget The House of Fair Trade har som första företag i Skandinavien blivit "Fair Trade guaranteed" godkänd av World Fair Trade Organisation(WFTO). WFTO är en globalt erkänd organisation som når miljontals människor vilka jobbar med Fair Trade. Detta betyder att företaget nu kan använda WFTO-märkningen som anses vara oöverträffad bland etiska märkningar.

WFTO samlar producenter, importörer och återförsäljare som arbetar med Fair Trade. I dagsläget finns ingen annan importör i Skandinavien som är Fair Trade-garanterad. Det gör The House of Fair Trade unika på marknaden. Att vara Fair Trade-garanterad av WFTO innebär inte bara att The House of Fair Trade får sätta WFTO-märkningen på sina produkter, utan även att hela verksamheten certifieras.

Till skillnad från andra märkningar innebär WFTO:s produktmärkning att handelskedjan tar socialt ansvar i alla led, vilket gör den ensam i sitt slag. Märkningen återfinns på inredningsartiklar, köksartiklar, kläder, accessoarer, livsmedel, kroppsvård m.m. Det är alltså inte enbart råvaran, t.ex. kaffebönorna, kakaobönorna eller bananerna, som är rättvist producerade utan alla mellanhänder i WFTO arbetar efter de internationella Fair Trade-principerna.

”För The House of Fair Trade är det självklart att alla led i handelskedjan arbetar på ett miljömässigt och socialt hållbart sätt. Det känns fantastiskt att få den här WFTO-märkningen som en bekräftelse på allt hårt arbete vi lagt ned. Att vi är först i Skandinavien att leva upp till WFTO:s Fair Trade-standard känns självklart extra stort”, säger AnnCathrine Carlsson, grundare och VD, The House of Fair Trade.

Fair Trade har visat sig vara ett gediget verktyg för fattigdomsbekämpning och är nödvändigt för att de globala hållbarhetsmålen och Agenda 2030 ska kunna uppnås. Fortfarande lever 800 miljoner människor i fattigdom och vi står inför stora utmaningar i och med klimatförändringarna, vilket gör WFTO:s arbete än viktigare.

"När något blir lite mera mainstream lurar missbruket runt hörnet. Urvattning genom ”Fair Trade light”-versioner riskerar att Fair Trade hamnar i ett läge där priset går före etiska-principer . Därför är det positivt att WFTO stärker sina krav till skillnad från andra Fair Trade-märkningar.”   Olle Alexanderson, styrelseledamot på The House of Fair Trade.

 

Kontakt: AnnCathrine Carlsson 

0708-407118

anncathrine@housefairtrade.se


 
WFTO

WFTO sätter standarden för Fair Trade genom 10 principer de tagit fram, baserade på ILO:s kärnkonventioner för att motverka diskriminering och orättvisor i det internationella handelssystemet.

WFTO har ett garantisystem för att säkerställa att medlemmarna lever upptill dessa principer, där medlemmen genomgår djupgående kontroller som sker i 3 steg. Därutöver finns ett externt granskningssystem: Fair Trade Accountability Watch.

Läs mer på: http://wfto.com/wfto-guarantee-system-handbook
 

 

The House of Fair Trade

The House of Fair Trade är importör och leverantör av WFTO-märkta produkter, vars vision är en världshandel där Fair Trade är norm och vinsterna fördelas lika mellan producentland och försäljningsland.
Företaget har funnits sedan 1969 och vill med sitt utbud och sin verksamhet påverka och förändra rådande handelskedja och utveckla Fair Trade genom att inspirera till ännu hårdare och rättvisare krav på marknaden.

Läs mer på: http://www.housefairtrade.se/

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.