Innehållsförteckning Fair Squared
 

A

Allantoin är särskilt bra för torr och känslig hy eftersom Allantoin sägs minska risken för hudreaktioner efter andra ämnen som skapat irritation. I kosmetika förekommer det som en allmänt "hudvårdande" ingrediens."Regenererande" krämer för torr hy baseras ofta på Allantoin. Den utvinns ur vallörtsrot och har sedan urminnes tider använts inom folkmedicin. Allantoin hittas i Facial Sun Cream.

 

Ascorbyl Palmitate (askorbylpalmitat - vitamin C) är det mest använda fettlösliga derivat* av vitamin C i hudvård. Den är både icke-irriterande och stabilare än vitamin C. Dessutom är askorbylpalmitat en fettlöslig antioxidant och är minst lika effektiv som vitamin E för att skydda huden från oxidation av hudens lipider. Dock kan inte askorbylpalmitat i hudvård öka kollagensyntesen lika bra, som rent vitamin C. Hittas i Facial After Sun.

*Derivat= Kemisk förening härledd ur annat ämne

 

Aqua: vatten

 

B

 

Betaine är ett ämne från sockerbetan och fungerar som ett milt emulgeringsmedel. Det används ofta i barnschampo samt i blandningar för att mildra effekten av mer irriterande tensider.

Hittas i Facial Cream, Hand Cream Natural, Hand Cream Almond.

 

Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine är en organisk förening som absorberar ultraviolett (UV) ljus. I Europa är Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine godkänt UV-filter, vilket innebär att denna ingrediens kan läggas till i solskyddsprodukter som är avsedda att skydda huden mot solen. Hittas i Facial Sun Cream.

 

Beta Sitosterol är ett växtsterol som utvinns ur frukt och frön. Hittas i Facial Sun Cream.

 

BUTYLENE GLYCOL är en vegetabilisk fuktighetsgivare som även kan användas som lösningsmedel. Finns i Facial After Sun.

 

C

 

Caprylic/ Capric Triglyceride är naturlig mjukgörare från kokosnöten. Det är ett fett ämne i krämer som ska vara feta utan att kännas feta på huden. 100 % naturligt solskyddsfilter, anpassat till naturliga och ekologiska produkter. Består av titandioxid i kombination med vegetabiliskt fett från kokos och ett salt som hittas naturligt i lerjord. Finns i Hand Cream Natural, Hand Cream Almond, Facial Sun Cream.

 

Cetearyl Alkohol är en vegetabilisk konsistensgivare. Cetearyl alkohol utgör ungefär 1 % av produktens innehåll och hindrar olja och vatten från att skikta sig. Finns i Facial Sun Cream, Facial After Sun, Hand Cream Natural, Hand Cream Almond.

 

Cetearyl Glucoside (Cetearyl glykos) är en emulgator av glykos (socker) och kokosfettalkohol.  Cetearyl glykos bildas genom kondensation av Cetearyl Alkohol (fettsyra) med glukos. Kan vara naturligt härledda (från kokos/majsolja) eller syntetiskt/kemiskt framtagna. Cetearylglukos sägs vara ett av få emulgeringsmedel som inte framkallar eller bidrar till akne. Dessutom är det en utmärkt fuktgivare.

 

Citric Acid (Citronsyra) används främst för att sänka pH värdet i både mat och hudvård. Det kan ha sina fördelar genom att minska på konserveringsmedel men också påverka andra ingående ingredienser så att de blir mer kraftfulla. Hittas i Facial Cream.

 

Cocoa Nucifera Oil (Kokosolja) finns i läppbalsamen som är för torr hy, men inte för fet med stora porer då de mättade fettsyrorna kan täppa till och göra dem ännu större.

 

D

 

Disodium EDTA är en mycket mild substans på bas av kokosfettsyra och aminiosyran glycin. Den är biologiskt mycket lätt nedbrytbar och förhindrar dessutom hygienprodukter och kosmetika att härskna. Finns i Facial Sun Cream

 

Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate (DHHB) är en organisk förening som används i solskyddsmedel för att absorbera UVA-strålning. DHHB har utmärkt fotostabilitet (bryts inte ned av solljus) och är i kompatibilitet med andra UV-absorbatorer och andra kosmetiska ingredienser. DHHB har godkänts för användning i solskyddsmedel i EU sedan 2005 med maximalt 10 procent och är även godkänt i Sydamerika, Mexiko, Japan och Taiwan. Hittas i Facial Sun Cream.

 

E

 

Euphorbia cerifera Wax (Kandellilabuske) skyddar mot väder, vind, kyla och vatten samt bevarar värme och fukt. Lugnar irriterad hud som får lugn och ro under detta vaxskydd. Mjukar upp torr och narig hud. Ger tjockhet och stadga till krämer, salvor, etc. I cerat ger det också glans och hindrar stiftet från att svettas. Absorberas inte av huden utan lägger sig på ytan. Täpper inte till porerna som paraffin. Icke hudirriterande.

 

Etanol 96,5% verg. Alkohol över 50 % verkar lokalt smärtstillande och kylande samt har en sammandragande och uttorkande effekt. Finns i Facial After Sun,

 

Etylhexylglycerin är ett syntetiskt konserveringsmedel som får användas i badprodukter, kropp och handprodukter, rengöringsprodukter, deodoranter, ögonmakeup, stiftelser, hårvårdsprodukter och solskyddsprodukter. Hittas i Hand Cream.

 

Ethylhexyl triazone är en organisk förening som används i solskyddsmedel för att absorbera UVB-strålning. Hittas i Facial Sun Cream.

 

G

 

Glycerin är en vegetabilisk fuktighetsgivare. Det är ett beprövat mjukgörande och fuktighetsbevarande medel för sprucken och narig hud. Hittas i Facial Sun Cream, Facial After Sun, Facial Cream

 

Glycerin Stearate är en vegetabilisk emulator. Utvinns ur kallpressad kokosolja och rapsolja. Finns i Hand Cream Natural, Hand Cream Almond.

 

I

 

Isohexadcane är ett lösningsmedel/emulgeringsmedel/förtjockningsmedel som används i kosmetika och skönhetsprodukter. Den är färg- och luktlös och bidrar till att skapa en mycket krämig och ”fyllig” formula. Trots all sin rika textur, lämnar Isohexadcane ingen fet hinna på huden. Isohexadcane hittas oftast i sol- hygien-, läpprodukter, deodoranter och antiperspiranter samt sminkborttagningsmedel. Hittas i Facial Cream.

 

 

L


Lecitin är ett fettliknande ämne med emulgerande egenskaper. Lecitin finns i de flesta vegetabiliska oljorna och ingår därför i många preparat. Särskilt bra för torr och känslig hy.

Hittas i Facial Cream och Facial After Sun.

 

M

Methylheptyl Isostearate är en ersättare för silikon. Patenterad vegetabiliskt baserad klar vätska med bred kompabilitet samt med naturliga och syntetiska ingredienser. Hittas i Facial After Sun.

 

O

 

Olea Europaea: Olivextrakt som är känt för sina hudkonditionerande egenskaper. Finns i Hand Cream Natural & Almond, Facial Sun Cream, Facial After Sun, Facial Cream.

 

P


Panthenol (pantoten) härstammar från vitamin B5, även känd som pantotensyra. Det skyddar celltillväxten, snabbar på läkning av solsveda, brännskador, sår och akne. Hämmar tillväxt av bakterier. Pantoten är vanligt förekommande i hudvårdsprodukter, hårbalsam, schampo, hårspray, liksom i makeup-produkter som ögonskuggor, läppstift och mascaror.

Hittas i Facial After Sun.

 

Phenoxyethanol är ett syntetiskt konserveringsmedel som används i en lång rad av kosmetiska produkter som schampo, våtservetter och bodylotions. Det är ett av de konserveringsmedel som rekommenderas av certifieringsorgan för ekologiska kosmetiska produkter. Det har använts säkert i många konsumentprodukter, inklusive kosmetiska produkter, i många år, och hittas naturligt i t.ex. grönt te. Godkänt av SNF som bra miljöval av konserveringsmedel. Hittas i Hand Cream Natural, Hand Cream Almond, Facial Sun Cream, Facial After Sun, Facial Cream.

 

Polycrylamide används i kosmetika och skönhetsprodukter i två olika former, antingen som ett mjukt gel i sin tvärbundna form, vilket har en hög vattenabsorberande egenskap, eller i dess rakkedjiga form, som förtjockningsmedel. Dessutom kan den användas i solskyddsmedel för att hjälpa produkten kvar på huden efter kontakt med vatten. Dock är det alltid bäst att åter applicera krämen efter vattenstänk. Hittas i Facial After Sun.

 

Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate är en vegetabilisk emulator som är vanligt förekommande i skönhetsprodukter. Hittas i Facial Cream.

 

Prunus Ameriaca Oil (Aprikoskärnolja) fungerar som mjukgörande och skyddande. Nötallergiker bör kontrollera att de tål oljan, men aprikosoljan är mild och fördras av de flesta - ofta är den ett bra alternativ för dem som inte tål mandelolja. Finns i Facial Cream och Lip balm.

 

Prunus Amygdalus Dulcis Oil (Mandelolja) fungerar som mjukgörande och skyddande. Nötallergiker bör kontrollera att de tål oljan. Finns i Lip balm, Hand Cream Almond.

 

S

 

Stearyl alkohol (emulgeringsmedel) tas inte upp av huden utan lägger sig utanpå med en lätt vaxig känsla. Den mjukgör och skyddar genom att stänga ute fukt och kyla utan att torka ut. Denna typ av alkohol är vad som kallas för "fettalkohol" även om produkter märkta som "alkoholfria" ibland innehåller Stearyl Alkohol har det inte samma kärnegenskaper som de flesta andra alkoholer. Det inträffar oftast som en solid och kommer inte att torka ut huden eller håret.

 

Det finns ett par olika sätt att framställa denna alkohol men med utgångspunkt från stearinsyra. Majoriteten av kosmetikatillverkare får sina leveranser från shea- och kokossmör. Detta är ett populärt val eftersom de också har ett antal hudlugnande fördelar. En av de främsta användningsområden för detta ämne är som hud- och/eller hår-mjukgörare i lotions, krämer och balsam. Stearyl Alkohol förstärker dessa produkters mjukgörande egenskaper och fungerar som återfuktare. Detta kan ge ett mjukt och smidig utseende och med fortsatt användning kan det bidra till att upprätthålla detta utseende över tid.

Finns i Facial Cream.

 

Squalene

Det är bara två årtiondena sedan som forskare upptäckte en större mängd Squalene i olivolja och palmolja. Squalene är naturligt förekommande i våra egna kroppar och är bland de vanligaste lipider som produceras av humana hudceller. På hudens yta fungerar det som en barriär, både att skydda huden från fuktförlust och för att tillhanda en sköld för kroppen från miljögifter. Internt producerar levern Squalene som en föregångare till cholesterol. Eftersom det härmar kroppens egna naturliga fuktegenskaper, kan det snabbt tränga igenom huden och absorberas snabbt och helt utan några kvardröjande rester. Inte konstigt att Squalene är en återkommande ingrediens bland skönhets- och hudvårdsprodukter. Squalene kan framställas syntetiskt eller utvinnas ur vegetabiliska källor som bl.a. olivolja och palmolja. I våra Fair Squared-produkter använder vi Squalene som härleds från olivolja och är alltså helt naturligt.

 

Steareth-21 är ett säkert, vaxartat fast emulgeringsmedel för alla typer av personliga hygienprodukter. Hittas i Facial after Sun.

 

T

 

Tapioca Starch (Tapiokastärkelse ) hittas i cellerna i Manihot Esculentas rörformiga rötter. Denna växt odlas i varmare klimat, såsom Brasilien, Colombia, Indien och Thailand. Den består av 85 % stärkelse och ger en konsistens som hjälper till att hålla huden mjuk och smidig. Hittas i Facial Cream, Hand Cream Natural & Almond.

 

Theobroma Cacao Butter (Kakaosmör) finns i läppbalsamen och passar torra och känsliga läppar och på uttorkade ställen som t ex armbågar.

 

Tocopherol /acetate/ är ett rent vitamin och ett stabilt derivat. Vi använder det i vår solskyddskräm för A-vitaminens egenskaper och i handkrämen på grund av att det är ett stabilt derivat. Hittas i Lip balm, Hand Cream Natural & Almond (tocopherol acetate), Facial Sun Cream (tocopherol), Facial After Sun (tocopherol), Facial Cream (tocopherol acetate).

 

X

 

Xanthan Gum Xantangummi finns är ett växtslem. Skyddar mot mekanisk och kemisk påverkan samt verkar svalkande och mjukgörande. Hittas i Hand Cream Natural, Hand Cream Almond, Facial After Sun.

 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.