Här följer några berättelser från bönderna/medlemmarna i Kuapa Kokoo

Samuel Saah Kumi från Kuapa Kokoo berättar:

”Mitt namn är Samuel Saah Kumi men mina vänner kallar mig för ”British man” eftersom de tycker att mitt uppträdande liknar britternas, våra härskare under kolonialtiden.

Jag är 80 år gammal och arbetade tidigare med kvalitetskontroll på Ghana COCOBOD. Jag blev befordrad till SeniorSuperintendent Officer vid hamnen i Tema där kakaon genomgår den sista kontrollen före exporten. Jag arbetade på avdelningen i över 35 år och vid sidan av arbetet i hamnen var jag också distriktschef för ett antal kakaodistrikt.

Under min tid som kontrollant stötte jag på många problem med kvaliteten och fuktighetshalten hos företagens kakaobönor. Det fanns dock ett företag som stod ut och alltid levererade fina kvalitetsbönor- Kuapa Kokoo! Jag började fråga om företaget och upptäckte att det fanns en grupp bönder i hemstad Assin Bereku som var medlemmar. När jag gick i pension 1998 blev jag också en del av Kuapa Kokoo i min hemstad, som ligger i ett av kakaodistrikten i Ghana.

Tack vare Kuapa Kokoos demokratiska organisation erbjöds jag att bli ”recorder” år 2000. Som recorder väger och köper man kakaon och fungerar som en länk mellan distriktschefen och bysamhället. Det är ett stort förtroende eftersom det är medlemmarna själva som väljer vem som ska vara deras recorder. Det är vanligt att folk från andra kakaoföretag försöker lura odlarna och inte ge dem tillräckligt betalt för kakaon. De föredrar därför att sälja sina bönor till Kuapa Kokoo som garanterar dem en öppen och ansvarsfull handel.

Kuapa Kokoo är till enorm hjälp för jordbrukarna. Genom Fairtradepremien tjänar de ungefär 40 % mer än vad regeringen betalar för kakaon. De får också en machete varje år så att de kan sålla undervegetationen som konkurrerar med kakaoträdet om näringsämnen i jorden. Många av bönderna har också gynnats av kreditsystemet från Kuapa Kokoo Credit Union. Tack vare det kan vi göra större insatser i jordbruket för att öka avkastningen.

Kuapa Kokoo är inte bara intresserade av att köpa kakao. De vill utveckla samhällen och social välfärd för medlemmarna. Tack vare avkastningen från kakaon kan föräldrarna ta sina barn till skolan.

"Ju mer Divinechoklad du köper desto mer hjälper du de hårt arbetande bönderna i Ghana!”

Foto: Emilie Persson

Fatima Ali berättar:

Mitt namn är Fatima Ali och jag är kakaouppköpare i Alikrom Kuapa Kokoo Society. Min ligger i den västra regionen av Ghana: Akontonbra District. Jag har varit medlem i Kuapa Kokoo i nio år. Jag gick med i Kuapa Kokoo efter att ha avslutat min gymnasieutbildning. De flesta av mina vänner försökte övertala mig att inte bli en bonde eftersom deras uppfattning var att all jordbrukare var analfabeter. Jag berättade för min far, som också är en bonde och en medlem av Kuapa Kokoo, om mitt beslut att gå med Kuapa och han gick med på att vägleda mig. Han berättade att Kuapa var en kooperativ och att medlemmarna har inflytande i hur saker och ting görs och jag måste säga att jag blev uppmuntrad att pröva ...

Tanken på jordbrukare som har något att säga till om i hur ett företag drivs förbryllade mig faktiskt! Idag är jag en stolt ägare av en 5 hektars Farm. Förra säsongen kunde jag skörda cirka tjugo säckar med kakao. Jag valdes till uppköpare av byn för tre år sedan. Aldrig i mina vildaste drömmar trodde jag att jag skulle kunna få en sådan position. Jag är en kvinna och mycket ung men på grund av den utbildning jag har fått från Kuapa Kokoo, vet jag att jag kan uppnå allt jag önskar mig! Nästa år planerar jag att försöka bli vald till den nationella Executive Council (NEC). Jag vill bli historisk ... Jag vill bli den yngsta NEC medlemmen någonsin!

Tack vare Kuapa Kokoo har min lilla by, Alikrom, en brunn och de senaste sju åren har vi druckit rent vatten. Innan vi fick denna möjlighet var vi tvungna att gå flera kilometer för att hämta vatten från en bäck. Jag minns att jag en gång blev sjuk och när jag fördes till ett sjukhus, min pappa fick veta att jag hade fått tyfoidfeber som är en vattenburen sjukdom. Eftersom vi fick brunnen har ingen i min familj lidit av denna sjukdom igen. Jag har kunnat skriva in mitt enda barn i en privat skola eftersom jag är nu ekonomiskt oberoende. Min kakao väger också mer när Kuapa väger den än de förra uppköparna! Jag får också bonusar från Kuapa. Jag har också hjälpt min far att bygga ut vårt hus, så nu lever vi i ett radhus!

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.
/home/fairtrade/domains/fairtrade.blisscms2.se/public_html