Sabahar

Kathy Marshall, grundade Sabahar i Etiopien 2004 i syfte att producera unikt designade och handgjorda bomulls - och sidentextilier. Hennes passion för att bevara och uppmuntra den långa vävningstradition som finns i Etiopien i kombination med hennes önskan att skapa arbetstillfällen för marginaliserade människor har lagt grunden för företaget som idag sysselsätter mer än 120 människor. Hälften av dessa är kvinnor och av ledarpositionerna är 75 % kvinnor.

Deras kärnvärden är Hållbarhet, Innovation och Omtanke vilket avspeglas i företagets värnande om traditionella hantverksmetoder inom vävning kopplat till modern design. Detta skapar en större marknad för produkterna och fler arbetstillfällen för främst kvinnor. De anställda får i sin tur utbildning för att stärka deras position inte bara på företaget men även i samhället. De anställdas lön är 250 % mer än genomsnittet för industriarbetare samtidigt som de jobbar 37,5 timmar i veckan istället för Ethiopiens lagstadgade 48 timmar. Arbetarna erhåller pension, betald semester, sjukförsäkring och mammaledighet.

Produkter

Baserat på en filosofi att ta vara på inhemska råvaror använder de bara bomull och silke från Ethiopien. De flesta sidentyger är färgade med hjälp av lokala växter och örter, t ex kaffebönor och ringblommor vilket gör produkterna riktigt miljövänliga. Se gärna en film om pruktionen av Silke hos Sabahar>>

The House of Fair Trade köper in: vackra sjalar i olika mönster

Läs mer på Sabahars webbsida>>

Film om Sabahars produktion>>

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.
/home/fairtrade/domains/fairtrade.blisscms2.se/public_html