Palam

Palam Rural Centre startade redan 1978 som ett projekt för att stödja kastlösa läderarbetare i södra Indien. De var skickliga på sitt hantverk men på grund av sin låga status var de fattiga, marginaliserade och ofta analfabeter. Genom Palam fick de en möjlighet till långsiktig försörjning. Under 1980- talet flyttade många multinationella företag sin produktion till Indien och slog ut landets ursprungliga hantverksproducenter. Det blev svårt att hitta marknader för läderprodukterna och Palam lade istället om sin verksamhet och började producera tvålar. Idag försörjer tvåltillverkningen ungefär 150 personer med familjer. Verksamheten drivs som ett demokratiskt kooperativ och når ut till de fattiga i regionen, oavsett kast.

Tack vare försäljningen av tvålarna har man köpt mark och hus åt hantverkarna, en vårdcentral och en skola. Pengarna går också till sociala program, räntefria lån, utbildning, pensioner och hälsovårdsprogram för de anställda. Palam har också inlett ett projekt, ”adoptera en by” för att främja samhällsutvecklingen och möjligheten för människor i närliggande områden att få en inkomst.

Många av barnen till Palams producenter i första och andra generationen har utbildat sig till lärare, sjuksköterskor och revisorer. De unga tar tillbaka kunskapen in i organisationen och fortsätter att utveckla verksamheten. Tack vare Palams insatser kan de bryta de mönster som kastsystemet och fattigdomen skapat.

Produkter

Tvålen har en 100% vegetabilisk bas.

The House of Fairtrade köper in flera härliga dofter: mango, lavendel, sandelträ, citron med flera

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.
/home/fairtrade/domains/fairtrade.blisscms2.se/public_html