Vem hjälper du när du köper Fair Squared?

Hur Fair Trade hjälpte Pakistanska kvinnor att ta rodret och ge unga flickor undervisning


Se framför dig, världens högsta bergskedja med snötäckta toppar och glaciärer som breder ut sig längs dess fot, iskalla sjöar i blågrönt, och sedan - när våren äntligen nått dalgångarna – ett blomsterhav av vitt och rosa. Detta är Hunzadalen i Pakistan. Till sommaren, när de har pollinerats, förvandlas dessa blommor till aprikoser, äpplen, körsbär, mandlar och valnötter. 
Det är här från Hunzadalen, eller mer precist, från Fair Trade Mountain Fruit beläget i Hunzadalen, som vår aprikosolja och mandelolja kommer ifrån. Området har under årtusenden varit vida beryktat för dess rika bestånd av frukt och nötter och odlingen av dessa har sedan år 2000 utförts under rättvisa förhållanden. Här har rättvis handel inte bara bidragit med böcker, studiebidrag och lekplatser för samhällenas skolor utan också till en djupare samhällsförändring där kvinnorna har fått en större makt över sin vardag. Richard Friend, som har varit involverad i projektet från dess början, noterar att ”tack vare Fairtrade är det nu acceptabelt för kvinnor att arbeta och uppnå ledarpositioner”. 

Läs hela berättelsen här (PDF)

 

Hur Fair Trade hjälpte jordbrukare i Kerala att behålla sina yrken och dessutom sadla om till ekologisk odling


Lijin Jacob Tom från Fair Trade Alliance Kerala talar gärna ren fakta: organisationen har runt 4,500 medlemmar. De är indelade i jordbrukskooperativ som brukar mindre jordlotter, vars storlek varierar mellan 0.5 till 1.5 hektar, utspridda över de fyra norra distrikten i den södra indiska staten Kerala. Även om du inte har hört talas om Kozhikode- (Calicut) eller Wayanad-distriktet, så kan du förmodligen se framför dig ungefär hur landskapet här ser ut: omgivningen är som hämtad ur Djungelboken, och även om du kanske inte stöter på Mowgli, så finns det en god chans att se tigrar, kobror och vilda elefanter. 

Läs hela berättelsen här (PDF) 

 

Hur Fair Trade hjälpte en man att förverkliga drömmen att hjälpa sitt folk

Denna berättelse tar sin början på ett litet oberoende fik i staden Madison, Wisconsin, med en passion för utsökt och rättvist producerat kaffe. Här var Palestina-födda Nasser Abufarha stamkund under tiden han jobbade på sin doktorsavhandling (inom kulturell antropologi och internationell utveckling – för er som är nyfikna!). 

Läs hela berättelsen här (PDF)

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.