Möt Zenayda och Donato - två av Manos Amigas producenter

Zenayda och Donato tillverkar keramik i Ayacucho-stilen och deras mest populära produkt är julkrubborna som finns hos oss här på The House. Donato lärde hantverket som barn, inte från sina föräldrar som var vanligt då, utan snarare från en kvällskurs som han tog när han gick i grundskolan. "Varje kväll mellan 6-9 studerade jag med den mest kända keramikerna i Peru" Han studerade i 4 årinnan han bestämde sig för att bli keramiker eftersom han tyckte om det och därför att han inte hade några andra alternativ. Zenayda tillägger: "Jag var från djungeln. Min familj arbetade med att odla och skörda vår mat. Jag visste ingenting om handel. Så när jag gifte mig, var det naturligt för mig att lära mig det och arbeta med hantverk också. "

De kom till Lima 1992 på grund av terrorism från "Lysande stigen" (Sendero Luminoso) i Ayacucho. "Det var helt enkelt för farligt att bo där: "De hade dödat Donatos bror, och sedan fick Donato besked om att de var ute efter honom." De packade snabbt en resväska med kläder och lämnade för Lima med sin unga dotter.
De känner att de har lidit ibland för att de är från Ayacucho. Ibland köpare har varit rädd för att köpa från dem när de fick reda på att var de kommer ifrån: "därför att de var rädda att vi skulle kunna vara terrorister eller anslutna med senderistas." Detta kompliceras av det faktum att deras bästa köpare från USA hotades av senderistas. Hans far, som bodde i Peru, blev senare mördad. De slutade köpa och har inte återvänt...

De är mycket tacksamma att Manos Amigas har varit ett stadigt samarbete för dem sedan de började samarbeta med dem i 2009. För närvarande, Manos Amigas utgör ungefär 40% av deras omsättning. Zenayda och Donato uppskattar att Manos Amigas tillhandahåller utbildningar och annat för dem. Mer än något annat, uppskattar de Manos Amigas öppenhet. De arbetar också med CIAP, en annan rättvis handel exportör och de säljer också sitt hantverk i butikerna i Lima. De känner att de få ett bättre pris för sitt arbete med rättvis handel. Dock har deras order krympt på grund av världen ekonomiska krisen...

Donato berättar, "Vi har inte mycket, men vi har gjort det bästa vi kan. Vi hyr ut vårt hus och vi har köpt land i närheten. Vårt mål är att våra döttrar kommer att bli proffs i den karriär de väljer. Jag vill bara att de ska ha fler möjligheter än vi gjorde. "

 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.