UCIRI

I delstaten Oaxaca i södra Mexico ligger kaffekooperativet UCIRI. UCIRI, som betyder Union of Indigenous Communities in the Isthmus Region, består av 55 byar med sammanlagt 2500 familjer som är medlemmar i kooperativet.

Mexico är ett land med stora skillnader mellan fattiga och rika och de som ligger längst ner på skalan är den svarta befolkningen och indianerna. UCIRI- medlemmarna var förtryckta och hade svårt att försörja sig innan de organiserade sig i kooperativet. Innan UCIRI bildades i början på 1980- talet tvingades odlarna att sälja sitt kaffe till lokala uppköpare. De kallades för “coyotes”, vargar eller schakaler, och utnyttjade odlarna genom att betala underpriser för kaffet.

En del av vinsten och premien från kaffet delas upp bland UCIRI- medlemmarna. Resten används till gemensamma utgifter som skola, sjukstuga och transporter. Medlemmarna har ett bytessystem där man byter olika grödor med varandra och på så sätt kan de försörja sig själva och varandra genom självhushållning.

Produkter

Allt kaffe odlas efter ekologiska principer.

The House of Fair Trade köper in: Cafe Organico Mellanrost och Mörkrost i 500g förpackningar samt mörkrostade bönor.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.
/home/fairtrade/domains/fairtrade.blisscms2.se/public_html